Felle strijd om statiegeld tussen Coca Cola en Australische overheid
Donderdag 28 maart 2013 -
In de Australische staat Northern Territory werd vorig jaar statiegeld op flesjes en blikjes ingevoerd. De sterke lobby van Coca Cola om dit tegen te houden had gefaald en een rechtszaak was de volgende stap van een aantal grote drankproducenten, onder leiding van Coca Cola.
De overheid werd aangeklaagd met het argument dat het statiegeld de vrije export en import tussen de Australische staten in de weg staat. De rechtszaak bij de Federal Court werd vorige maand door Coca Cola gewonnen. Dit lijkt echter een Pyrrhusoverwinning. De staat is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan en wenst dat statiegeldwetgeving wordt bestempeld als uitzonderingsgrond onder de Commonwealth Mutual Recognition Act. Vervolgens is de discussie op een hoger plan getrokken met een motie in de Australische Senaat, waarin alle zes Australische staten zijn vertegenwoordigd. Inmiddels is er gestemd: het resultaat is dat de Senaat unaniem alle Australische staten oproept tot samenwerking op dit punt.
Lees hier het persbericht van Chief-Minister Mills
Vorig jaar werd het statiegeldsysteem geïntroduceerd naar het model van het systeem in South Australia. De consument betaalt 10 cent extra per blikje of flesje en ontvangt dat terug bij inlevering van de verpakking. En juist dat extra bedrag op hun producten maakt dat Coca Cola er alles aan doet om van statiegeld af te komen. De drankgigant betoogt dat een statiegeldsysteem ‘duur en inefficiënt is’ en ‘het levert nog geen 30% recycling op’.
Statiegeld verdubbelt het inzamelpercentage
De vertegenwoordiger van de overheid geeft echter aan dat er sinds het systeem 12 maanden geleden werd ingevoerd al meer 30% van de statiegeldverpakkingen is ingeleverd. Dat is al het dubbele van de hoeveelheid drankverpakkingen die hiervoor werd ingezameld! Het systeem had uiteraard een opstartperiode nodig. Verwacht wordt dat de opbrengst zal stijgen naar boven de 80% zoals dat ook in South Australia het geval is.
Coca Cola Amatil heeft zich, samen met Schweppes en Lion, beroepen op de federale wet over handel tussen de Australische staten. Als in één staat een statiegeldsysteem van kracht is en in een aangrenzende staat niet, dan moeten de verpakkingen daar op aangepast worden met al dan niet een statiegeldtekst en een statiegeldbarcode. In South Australia is destijds op deze wet een uitzondering gemaakt voor de statiegeldregeling, omdat de belasting van het milieu hierdoor afneemt. De rechter heeft echter de vraag van de overheid van Northern Territory om daarom ook een uitzondering te maken voor haar staat verworpen.
Coca Cola: Stop Trashing Australia!
GreenPeace is de agressieve campagne
‘Stop Trashing Australia’ gestart waarin Coca Cola flink onder vuur wordt genomen. Middels een petitie en advertenties in grote kranten raken steeds meer Australiers bekend met de streken van de drankproducenten. Het uiteindelijke doel is een nationaal statiegeldsysteem voor alle Australische staten. Een beroep op de wet inzake handelsbeperking is dan niet meer relevant.