Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/items_controller.php, line 55]
Echteheld.nl - Milieuhoogleraren pleiten voor handhaving statiegeld

Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Milieuhoogleraren pleiten voor handhaving statiegeld

Woensdag 2 april 2014 - Stichting Ons Statiegeld heeft twee milieuhoogleraren gevraagd kritisch te kijken naar de review (door CE Delft) van de kosten van statiegeld en een reactie te geven. De hoogleraren komen, gezien het CE-rapport, tot de conclusie dat het "vreemd" zou zijn het statiegeld op de plastic flessen af te schaffen en dat er "ijzersterke financiele argumenten" zijn voor de handhaving van statiegeld.

De kosten van het statiegeldsysteem voor plastic frisdrankflessen blijken aanzienlijk lager te zijn dan de Tweede Kamer twee jaar terug werd voorgespiegeld. Onderzoeksbureau CE Delft komt tot de conclusie dat de kosten twee of drie keer lager zijn dan destijds werd aangenomen (zie Persbericht Recycling Netwerk).

De reactie van Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar milieuwetenschappen:
Het CE rapport laat overtuigend zien dat de kosten van een statiegeldsysteem voor petflessen van een halve liter of meer hooguit de helft zijn van wat de Tweede Kamer tot nu toe heeft aangenomen.
Daarbij komen nog de financiƫle baten van minder vervuiling en een grotere zekerheid bij de toekomstige grondstoffenvoorziening.
Er zijn nu ijzersterke financiƫle argumenten voor handhaving van het statiegeldsysteem.

De reactie van Ernst Worrell, hoogleraar energie en grondstoffen:
Europa en Nederland zien in toenemende mate het milieu- en economisch belang van de circulaire economie. Het CE-rapport laat zien dat milieu en economie elkaar niet bijten en dat zorgvuldige analyse noodzakelijk is om gefundeerde beleidskeuzes te kunnen maken. Het zou vreemd zijn om een economisch en maatschappelijk goed functionerend (statiegeld)systeem dat kringlopen sluit te vervangen door een systeem dat die sluiting niet kan garanderen. Ik hoop dat dit rapport ter harte wordt genomen in de besluitvorming.
      Deel dit op  

© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden