Statiegeldmanifest Info & debat Veelgestelde vragen

Nieuws


Recent nieuws over circulaire economie en statiegeld

Donderdag 10 januari 2019 - De Echte Held-campagne liep van 2011 tot 2015. Ze was succesvol: het statiegeld op grote plastic flessen wordt verdergezet in Nederland. Deze website krijgt geen verdere updates.

Voor recent nieuws over circulaire economie en statiegeld nodigen we u uit op onze nieuwe website: Recycling Netwerk.

Lees verder »


Borging statiegeld moet beter - wij zijn Gekke Gerrit toch niet?

Woensdag 29 april 2015 - Afgelopen december stelden Kamerleden van SP, GroenLinks en PvdD de verkoop van statiegeldflessen zonder statiegeld aan de kaak. ‘Geen statiegeld!’, stond er uitgelaten bij flessen Poolse cola van de ‘dumpsuper’ Gekke Gerrit in Amsterdam. Die winkel profileert zich met het feit dat zij A-merken liefst voor de helft van reguliere prijs van de hand doen en had dus ook de statiegeldloze colafles in petto. Maar zonder statiegeld komen petflessen niet in het geëigende recyclingkanaal terecht – en met een beetje pech belanden ze zelfs na gebruik op straat.

Lees verder »


Ook waterschappen willen statiegeld op plastic flesjes

Vrijdag 24 april 2015 - De verkiezingen van vorige maand waren voor Recycling Netwerk aanleiding om ook de kandidaten voor de waterschappen te vragen naar hun standpunten over statiegeld. Waterschappen worden immers het meest direct geconfronteerd met de gevolgen van (plastic) zwerfafval dat uiteindelijk in het water terecht komt.

Lees verder »


Milieuhoogleraren pleiten voor handhaving statiegeld

Woensdag 2 april 2014 - Stichting Ons Statiegeld heeft twee milieuhoogleraren gevraagd kritisch te kijken naar de review (door CE Delft) van de kosten van statiegeld en een reactie te geven. De hoogleraren komen, gezien het CE-rapport, tot de conclusie dat het "vreemd" zou zijn het statiegeld op de plastic flessen af te schaffen en dat er "ijzersterke financiele argumenten" zijn voor de handhaving van statiegeld.

Lees verder »


Coca Cola nu bang voor statiegeld in Schotland

Woensdag 19 maart 2014 - Waar in Engeland statiegeld ondanks de ‘Campaign to Protect Rural England’-actie nog niet van de grond is gekomen, zit er in het noorden schot in de zaak. Na de zege van de Schotse Nationale Partij (SNP) in 2013 ving een tiental statiegeldpilots aan in Schotland.

Lees verder »


Wordt 2014 het jaar van de waarheid?

Dinsdag 31 december 2013 - Voor statiegeld zou 2014 het jaar van de waarheid kunnen gaan worden. In Nederland gaat het dan om het al dan niet afschaffen van statiegeld op grote frisdrankflessen. Komend voorjaar krijgen we in dat kader stevige discussies over resultaten van afspraken over de aanpak van plastic verpakkingsafval.

Lees verder »


Statiegeld in je regio? Zo moet het

Zaterdag 30 november 2013 - Ben je voorstander van statiegeld en wil je dat lokaal aanmoedigen? Onze vrienden van het Container Recycling Institute (CRI) in Washington hebben een prachtige toolkit gemaakt voor actiegroepen die in hun district een statiegeldsysteem van de grond willen krijgen.

Lees verder »


Plastic Soep: nu ook in het IJsselmeer?

Vrijdag 18 oktober 2013 - Vervuiling met langzaam afbrekend plastic afval beperkt zich niet tot de oceanen, maar vormt ook een toenemende bedreiging voor binnenwateren zoals meren. Dat is de bevinding van onderzoekers die significante concentraties plastics in het Italiaanse Gardameer vonden. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Lees verder »


Statiegeld splijtzwam voor Australisch zusje ‘Nederland Schoon’

Woensdag 16 oktober 2013 - Keep Australia Beautiful (KAB), het Australische zusje van Stichting Nederland Schoon, verzet zich al jaren tegen uitbreiding van het statiegeldsysteem in dat land. In twee van de zes deelstaten breken de KAB–afdelingen nu echter openlijk met dat standpunt. Volgens hen zijn anti-zwerfvuil, de officiële missie van KAB, en anti-statiegeld, de stiekeme missie, niet te verenigen.

Lees verder »


Petitie ondertekend door meer dan 30.000 mensen - Echte Held gaat door

Zondag 1 september 2013 - Afgelopen zomer kreeg de statiegeldcampagne vanuit de ‘plastic-soup beweging’ een nieuwe impuls. De wereldbol van Klean, gemaakt uit plastic flesjes, maakte een reis over de Waal en daaraan gekoppeld werden door Agaath Schoon in Nijmegen en Dordrecht maar liefst 1.420 handtekeningen voor de statiegeld petitie opgehaald. De EchteHeld is er extra blij mee omdat we hiermee door de magische grens van 30.000 handtekeningen zijn gegaan.

Lees verder »


Ga naar pagina:       1    2    3    4    5    6    7    >   >>


© 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden