Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Huidig statiegeld - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Beleidskritiek: Huidig statiegeld

Het huidige statiegeld op plastic flessen is niet in de wet geregeld, maar via een verordening van het Productschap Dranken. In die Verpakkingsverordening staat dat statiegeld op plastic flessen gewoon kan worden afgeschaft door een besluit van de voorzitter van het Productschap.
In oktober 2007 heeft het Productschap aan de Tweede Kamer toegezegd dit niet zomaar te zullen doen. Het Productschap deed dit naar aanleiding van een brief van de milieubeweging. In deze brief werd de Tweede Kamer gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat statiegeld zou kunnen worden afgeschaft zonder dat het parlement daar iets over zou kunnen zeggen. Het Productschap heeft toen letterlijk toegezegd:
Wij zullen in de toekomst dan ook geen nieuwe ontheffingen verlenen –en dus het statiegeldsysteem niet afbreken- voordat daarover met de betrokken ministeries overeenstemming is bereikt. ... Over de gemaakte afspraken kan geen onduidelijkheid bestaan: het bestaande statiegeldsysteem voor grote PET-flessen blijft de komende jaren gehandhaafd.

Voor zover bekend bestaat er geen overeenstemming tussen het milieuministerie en het Productschap Dranken over de afschaffing van dit statiegeld. De toezegging van het Productschap behoort dus nog steeds van kracht te zijn en het milieuministerie kan het Productschap daaraan houden. Het Verpakkingenbesluit, waarmee statiegeld voor alle drankverpakkingen wettelijk geregeld kon worden, was steeds een belangrijk drukmiddel voor het Ministerie om statiegeld overeind te kunnen houden. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft sinds het kabinet Rutte-I echter het standpunt ingenomen dat statiegeld op plastic flessen niet meer nodig is.

De rijksoverheid heeft echter aangekondigd dat de Productschappen in enkele jaren tijd zullen worden afgeschaft. Aangezien daarmee het huidige statiegeld geen basis meer heeft, zal iets moeten worden bedacht om statiegeld op bierflessen en -kratten - wat men immers niet wil afschaffen - te regelen.
Ga naar pagina:    < Verpakkingenbesluit    Statiegeld op kleine flesjes >           Deel dit op  © 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden