Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Compacteren - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Techniek: Compacteren

Vervoeren en opslaan van afval kost geld en naarmate het afvalvolume kan worden verkleind door compacteren wordt het dus goedkoper. Het verkleinen van het afvalvolume is vooral bij plastic flessen van belang omdat ze bij gezamenlijk afvoeren niet of nauwelijks worden ingedrukt en er daardoor bij het vervoeren van lege flessen vooral lucht wordt vervoerd.

Plastic flessen

Er zijn diverse technieken om plastic flessen te compacteren. In Duitsland worden er gaatjes geprikt in de flesjes (perforeren), zodat de lucht eruit kan en de flessen platgedrukt kunnen worden. Met deze techniek wordt een volumereductie van 80% bereikt.

Het is ook mogelijk om de flessen direct in repen of stukjes te snijden (flaken). Dit zou een nog veel grotere volumereductie kunnen opleveren. De verwerkers betalen echter minder voor flessen die op deze wijze worden aangeleverd omdat men dan minder verzekerd is van een maximaal zuivere en schone stroom die –ook na enige tijd in de opslag- goed kan worden verwerkt. In Duitsland heeft de discussie tussen recyclers en supermarkten ertoe geleid dat uiteindelijk is gekozen voor het perforeren van de flesjes om aan de ene kant een volumereductie te bereiken (meer opslagruimte, minder transport) en aan de andere kant het plastic zo hoogwaardig mogelijk te kunnen recyclen.

Onlangs heeft de Aldi supermarktketen in Nederland 500 nieuwe RVM’s aangeschaft met compactors. In Nederland is Aldi de eerste supermarktketen die gekozen heeft voor het massaal aanschaffen van compacteermachines bij statiegeldautomaten. Bij een mogelijke uitbreiding van het systeem met kleine plastic flesjes is dat een belangrijk voordeel.

Gemengd plastic verpakkingsafval

Het plastic verpakkingsafval dat via bronscheiding wordt ingezameld in Nederland (Plastic Heroes) wordt op de overslagstations in balen geperst om zo vervoerd te worden naar de sorteerinstallaties. Hiermee wordt een volumereductie van 65% bereikt [KplusV, 2008]. Het gaat hierbij om allerlei soorten kunststof verpakkingen: niet alleen flessen en flacons, maar ook folies, kuipjes, bakjes, schaaltjes, zakjes, etc.

Daarbij moet worden bedacht dat de volumereductie van de plastic flesjes en flacons binnen dit restafval minder is, omdat zij van de kunststof verpakkingen het meest ‘vormvast’ zijn. De plastic flesjes hebben hier dus een relatief groot aandeel in het vervoeren van lucht.

Ga naar pagina:    < Geautomatiseerde inzameling    Sorteren op kunststofsoort >           Deel dit op  © 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden