Strict Standards: Non-static method Configure::read() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/basics.php on line 213

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /var/www/vhosts/echteheld.nl/httpdocs/cake/libs/configure.php on line 156
Warning (2): Creating default object from empty value [APP/controllers/paginas_controller.php, line 65]
Milieuorganisaties - Een Echte Held Kiest Statiegeld

Statiegeldmanifest Nieuws Veelgestelde vragen

Standpunten: Milieuorganisaties

De milieubeweging wordt op het gebied van ‘afval en verpakkingen’ vertegenwoordigd door Recycling Netwerk. De landelijke organisaties Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie zijn aangesloten bij Recycling Netwerk en zijn een warm voorstander van statiegeld. Het –falende- overheidsbeleid wordt kritisch gevolgd met zowel juridische acties als demonstratieve acties. Waar het gaat om zwerfafval zijn daarbij ook organisaties actief zoals Stichting de Noordzee en de Plastic Soup Foundation, met name waar het gaat om plastic afval in zee. Vanwege de problemen met zwerfafval pleiten ook deze organisaties voor uitbreiding van statiegeld, evenals natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten.
In het kort streven de milieu- en natuurorganisaties naar betere omgang met grondstoffen en materialen, om het milieu en de daarin levende organismen te beschermen. Statiegeld wordt gezien als een goed instrument om grondstoffen en energie te besparen, doordat het een hoog recyclepercentage realiseert met een hoogwaardige stroom secundair materiaal. Daarbij helpt statiegeld om een groot deel van het zwerfafval te voorkomen en bevordert het de participatie en het milieubewustzijn van de consument.

Argument 1: Veel en goede recycling

Statiegeldsystemen zorgen voor hoge recyclingcijfers. Voor grote PET-flessen is dat meer dan 95%, voor kleine ca. 85%. Gemengde inzameling van plastic verpakkingen zal hooguit zo’n 40% recycling realiseren en levert (veel) slechtere kwaliteit recycling.

Statiegeld op plastic flessen levert voor de recyclingindustrie, voor bijna 100%, grondstoffen met een hoge kwaliteit en hogere prijzen. Wanneer materialen verontreinigd zijn, is recycling vaak niet mogelijk of gebeurt het op een laagwaardige manier. Via statiegeld kunnen zeer schone stromen PET en HDPE verkregen worden, zodat ze weer hergebruikt kunnen worden in nieuwe verpakkingen.

Argument 2: Vermindering van zwerfafval

Statiegeld zorgt voor een significante vermindering van straatvuil en zwerfvuil in de natuur. Amerikaans onderzoek laat zien dat na introductie van statiegeld de totale hoeveelheid zwerfvuil met 30-40% daalt. Plastic flesjes vormen ongeveer 15% van het zwerfafvalvolume in Nederland. Plastic zwerfafval is de grootste bron van schade aan organismen in en om de Noordzee. Vogels en vissen eten stukjes plastic op, raken verminkt of sterven erdoor. Statiegeld is een zeer effectief middel om het plastic uit de Nederlandse natuur te weren en geeft daarbij goed invulling aan de wettelijk verplichte producentenverantwoordelijkheid. Juist om zwerfafvalproblemen te verminderen is in Zweden en in verschillende staten in Canada en Amerika al jaren geleden statiegeld op blikjes en flesjes geïntroduceerd. Nederland moet daar niet nog langer mee wachten.

Meer informatie: effect van statiegeld op zwerfvuil
Ga naar pagina:    < Deskundigen    Landelijke overheid >           Deel dit op  © 2024 Stichting Ons Statiegeld
Contact en informatie
Recycling Netwerk
@EchteHeld op twitter
Privacyverklaring en
gebruiksvoorwaarden